Rate this post

Shtetet e Bashkuara janë një fuqi botërore në zhvillimin ekonomik. Popullsia amerikane ka gjithmonë shumë luhatje dhe ka një ndikim të madh në zhvillimin ekonomik të këtij vendi të pasur. Le të zbulojmë se cila është popullsia e SHBA-së sot, si renditet ajo në botë dhe si ndikon ky nivel i popullsisë në zhvillimin ekonomik, politik dhe social të SHBA-së përmes artikullit të mëposhtëm.
popullsia amerikane
Cila është popullsia aktuale e SHBA, e renditur në botë?

Pasqyrë e popullsisë së SHBA në 2021

  • Popullsia: 332,611,556 njerëz (Sipas shifrave më të fundit të Kombeve të Bashkuara që nga 4 maj 2021)
  • Popullsia e SHBA-së tani përbën 4.23% të popullsisë së botës.
  • SHBA renditet e treta në botë në renditjen e popullsisë së botës
  • Dendësia e popullsisë në SHBA është 36 njerëz/km2.
  • Me një sipërfaqe totale prej 9,155,898 km2. 82.66% e popullsisë amerikane jeton në zonat urbane
  • Mosha mesatare në SHBA është 38.5 vjeç.

Demografia e SHBA në 2020

Në vitin 2020, norma natyrore e rritjes së popullsisë është pozitive, sepse numri i lindjeve tejkalon numrin e vdekjeve me 1,024,811 persona. Për shkak të migrimit, popullsia u rrit me 912,919 njerëz. Raporti gjinor në popullsinë totale prej 0,979 (979 burra për 1000 gra) është më i ulët se raporti global i seksit. Raporti global i seksit në botë në vitin 2020 është rreth 1017 meshkuj për 1000 femra.

Këtu janë shifrat kryesore të popullsisë së SHBA-së për vitin 2020: 3,954,864 foshnja të lindura 2,930,053 vdekje Rritja natyrore e popullsisë: 1,024,811 njerëz Migrimi: 912,919 njerëz 164,222,041 burra deri më 31 dhjetor 2020, 37324, 2020 nga 31 Dhjetor 2024, 46.

(Burimi:

Dendësia e popullsisë në SHBA

Shtetet e Bashkuara (SHBA) janë vendi i 4-të më i madh në botë pas Rusisë, Kanadasë dhe Kinës me një sipërfaqe totale prej 9,155,898 km2. Sipas vlerësimeve, dendësia e popullsisë në SHBA është 36 njerëz/km2, nga të cilat, 82,26% e popullsisë jeton në zona urbane (sipas të dhënave të OKB-së në 2021).

popullsia e përgjithshme e Amerikës
Dendësia e popullsisë në Shtetet e Bashkuara është e shpërndarë në mënyrë të pabarabartë midis zonave urbane dhe rurale

Ashtu si shumë vende të tjera në botë, përqindja e popullsisë së SHBA që jeton në zonat urbane dhe rurale është mjaft e lartë. Për shkak se shanset për të gjetur një punë në zonat urbane janë më të larta, njerëzit shpesh dynden në zonat urbane për të siguruar jetesën. Prandaj, përqindja e njerëzve që jetojnë në zonat urbane dhe rurale është shumë e ndryshme në Shtetet e Bashkuara.

Sa është popullsia amerikane në botë?

Sipas të dhënave të bazuara në vlerësimet më të fundit të popullsisë së Kombeve të Bashkuara, vlerësohet se sot në botë ka 7.8 miliardë njerëz. Me Regjistrimin e 2021 në SHBA, popullsia totale e SHBA tani përbën 4.25% të popullsisë së botës. Prandaj, popullsia e SHBA-së renditet e treta në botë në renditjen e popullsisë së vendeve dhe territoreve, menjëherë pas Kinës në krye, me 18,47% dhe India renditet e dyta me 17,7%.

Me kalimin e viteve, lideri amerikan ka mbajtur gjithmonë një pozicion të qëndrueshëm, me pothuajse vetëm një ndryshim të lehtë në pozicionet e 3-të dhe të 4-të në renditjen e popullsisë së vendeve dhe territoreve, duke treguar stabilitetin në qeverisje.Politikat e popullsisë së SHBA-së, çdo vit ka një rritje mjaft e qëndrueshme dhe jo shumë ndryshime.

Struktura e grupmoshave të popullsisë amerikane

Që nga fillimi i vitit 2017, vlerësohet se SHBA ka shpërndarjen e mëposhtme të moshës:

Struktura e moshës së popullsisë amerikane

Të dhënat e popullsisë sipas grupmoshave

  • Numri i të rinjve nën 15 vjeç është 65.345.400 persona (nga të cilët 33.362.670 meshkuj/31.982.730 femra).
  • Persona nga 15 deri në 64 vjeç 217,386,227 persona (nga të cilët 108,488,075 burra/108,898,152 gra)
  • Persona mbi 64 vjeç 42,729,344 persona (nga të cilët 18,437,180 burra / 24,288,909 gra)

Më poshtë është një model i thjeshtuar i piramidës së popullsisë të ndarë në 3 grupmosha kryesore. Përbëhet nga 3 grupe siç u përmend më lart, të përdorura më sipër: popullsia nën 15 vjeç, nga 15 deri në 64 vjeç dhe popullsia 65 vjeç e lart.

Përqindja e popullsisë në varësi të grupmoshës (2019)

Raporti i popullsisë së varur është raporti i njerëzve që nuk mund të punojnë (në varësi) ndaj fuqisë punëtore të një vendi. Grupi i varur përfshin popullsinë nën 15 vjeç dhe personat 65 vjeç e lart. Fuqia e punës përfshin popullsinë e moshës 15 deri në 64 vjeç.

Xem thêm :   Cách tẩy xi măng trên bề mặt sàn nhà sau xây dựng nhanh chóng hiệu quả

Raporti total i varësisë në SHBA në 2019 ishte 53.9%.

Raporti i varësisë nga fëmijët

Raporti i varësisë nga fëmijët është raporti i njerëzve nën moshën e punës (nën 15 vjeç) ndaj fuqisë punëtore të një vendi. Shkalla e varësisë së fëmijëve në SHBA është 28.3%.

Përqindja e të moshuarve në ngarkim

Raporti i varësisë së të moshuarve është raporti i njerëzve mbi grupmoshën e punës (mbi 65 vjeç) ndaj fuqisë punëtore të një vendi.

Raporti i varësisë së të moshuarve në SHBA është 25.6%.

Jetëgjatësia e popullsisë së SHBA (2019)

Jetëgjatësia është treguesi i vetëm demografik më i rëndësishëm. Jetëgjatësia totale (të dyja gjinitë) në SHBA është 78.9 vjet. Kjo është më e lartë se jetëgjatësia mesatare e popullsisë së botës prej 72 vjetësh. Jetëgjatësia mesatare e meshkujve amerikanë është 76.4 vjet. Jetëgjatësia mesatare e grave amerikane është 81.5 vjet.

Grupet etnike dhe racore

Amerikanët e bardhë dhe amerikanët evropianë

Nga 308 milionë njerëz që jetojnë aktualisht në Shtetet e Bashkuara, shumica janë amerikanë të bardhë. Ata i kanë rrënjët stërgjyshore nga valët e emigrantëve nga Evropa, Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut. Amerikanët e bardhë përbëjnë shumicën në 49 nga 50 shtete, me përjashtim të Havait. Të bardhët johispanikë përbëjnë shumicën dërrmuese në 46 shtete; Katër shtetet me më pak se 50% të të bardhëve johispanikë janë Kalifornia, New Mexico, Teksasi dhe Hawaii. Për më tepër, Distrikti i Kolumbisë ka një popullsi me shumicë jo të bardhë. Sipas Anketës së Komunitetit Amerikan të vitit 2009, popullsia e bardhë në Shtetet e Bashkuara ishte 229,773,132, që përfaqëson 74.8% të popullsisë së SHBA. Prej tyre, 199,325,978 ishin të bardhë johispanikë, që përfaqësonin 64.9% të popullsisë totale të SHBA.

Amerikanët e zinj dhe afrikano-amerikanët

Familja e ish-presidentit amerikan Brack Obama është afrikano-amerikane

Një afrikano-amerikan (i njohur gjithashtu si amerikan i zi) është një qytetar amerikan i çdo origjine etnike në Afrikë. Në Shtetet e Bashkuara, këto terma përdoren për t’iu referuar amerikanëve me prejardhje të paktën të pjesshme nga Afrika Sub-Sahariane. Sipas Anketës së Komunitetit Amerikan të vitit 2009, ka rreth 38,094,725 zezakë në Shtetet e Bashkuara, që përbëjnë 12.4% të popullsisë totale të SHBA. Për më tepër, ka rreth 37,144,530 zezakë johispanikë, që përfaqësojnë 12.1% të popullsisë së SHBA-së

Shumica e afrikano-amerikanëve janë pasardhës të afrikanëve që u kapën dhe i mbijetuan skllavërisë brenda kufijve të Amerikës së sotme, megjithëse një numër i vogël njerëzish ose pasardhësve të tyre janë emigrantë në Shtetet e Bashkuara. nga Afrika, Amerika Qendrore ose vendet e Amerikës së Jugut , Karaibe.

Amerikanët aziatikë

Amerikanët aziatikë

Grupi tjetër i popullsisë janë amerikanët aziatikë me 13.4 milion njerëz në 2008, që përbën 4.4% të popullsisë së SHBA. Kalifornia është shtëpia e rreth 4.5 milionë aziatiko-amerikanëve, duke përfshirë rreth 495,000 aziatikë amerikanë që jetojnë në Hawaii, që përbëjnë rreth 38.5 për qind të popullsisë së arkipelagut. Ajo është shtëpia e përqindjes më të madhe të amerikanëve aziatikë nga çdo shtet. Amerikanët aziatikë jetojnë në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe mund të gjenden në një popullsi të madhe në Nju Jork, Boston, Çikago, Hjuston dhe qendra të tjera urbane.

Dy ose më shumë gara

Amerikanët multiracialë numëronin 7 milionë në vitin 2008, duke përfaqësuar 2.3% të popullsisë së SHBA. Ato mund të jenë një kombinim i racave (e zezë, e bardhë ose afrikano-amerikane, aziatike amerikane, vendase amerikane ose havajane vendase e Alaskës ose ishullit të Paqësorit)) dhe etnive. Lëvizja multiracore po rritet në Amerikë. Martesat ndërracore ose martesat ndërracore, veçanërisht midis të bardhëve dhe zezakëve, më parë konsideroheshin të shthurura dhe të paligjshme në shumicën e shteteve të SHBA deri më tani, deri në shekullin e 20-të.

Amerikanët vendas dhe vendasit e Alaskës

Amerikanët vendas si amerikanët vendas dhe inuitët përbëjnë 0.8% të popullsisë së SHBA (në 2008) për një total prej 2.4 milion njerëz. Për më tepër, 2.3 milionë njerëz pretendojnë se kanë prejardhje të pjesshme të Amerikës ose të Alaskës. Fakti që demografët dhe zyrtarët qeveritarë deklarojnë zyrtarisht me shkrim se njerëzit kanë prejardhje amerikane vendase ka ndezur polemika gjatë dekadave. Ligjet që mbështeten në grupin e gjakut për të përcaktuar origjinën etnike janë të ndërlikuara dhe të diskutueshme në pranimin e anëtarëve të rinj në fis ose lejimin e regjistrimit të regjistrimit të pranojnë deklaratat e të anketuarve, pa ndonjë dokumentacion nga Byroja e Amerikanëve Vendas. Shkencëtarët vlerësojnë se mbi 15 milionë amerikanë të tjerë mund të kenë një të katërtën ose më pak prejardhje amerikane vendase.

Xem thêm :   Các loại giấy dán tường đẹp giá rẻ cho nhà ở

Havaianët vendas dhe banorët e tjerë të ishullit të Paqësorit

Havaianët vendas dhe banorët e ishujve të Paqësorit kishin një popullsi totale prej rreth 427,810 në 2008, që përfaqësonte 0.14% të popullsisë së SHBA. Për më tepër, ka shumë njerëz që pretendojnë se janë pjesërisht me origjinë vendase Havaiane, kështu që numri i përgjithshëm i banorëve të Havait plotësisht dhe pjesërisht vendas arrin në 829,949. Ky grup përbën pakicën më të vogël racore në Shtetet e Bashkuara. Megjithëse statistikat tregojnë se më shumë se gjysma e popullsisë së përgjithshme është “me gjak të plotë”, shumica e banorëve vendas të Havait në zinxhirin e ishujve Havai besohet se kanë raca të përziera aziatike. , raca evropiane dhe të tjera të origjinës.

SHBA – vendlindja e më shumë miliarderëve në botë

Jeff Bezos njeriu më i pasur në botë
Jeff Bezos – themeluesi i Amazon dhe njeriu më i pasur në botë

Në listën e 33-të vjetore të Forbes të miliarderëve të botës, lista përfshin 2,153 miliarderë me një pasuri totale neto prej 8.7 trilionë dollarësh, me një rënie prej 55 personash dhe 400 miliardë dollarë nga viti 2018. SHBA vazhdon të ketë më shumë miliarderë në botë, me 609 rekord.

Rendit Emri totalit të aktiveve Kombësia Prona kryesore
së pari Jeff Bezos 113 miliardë dollarë Amerikën Amazon
2 Bill Gates 98 miliardë dollarë Amerikën Microsoft
3 Bernard Arnault dhe familja e tij 76 miliardë dollarë Franca LVMH
4 Warren Buffett 67.5 miliardë dollarë Amerikën Berkshire Hathaway
5 Larry Ellison 59 miliardë dollarë Amerikën Oracle Corporation
6 Amancio Ortega 55.1 miliardë dollarë Spanja Inditex, Zara
7 Mark Zuckerberg 54.7 miliardë dollarë Amerikën Facebook
8 Jim Walton 54.6 miliardë dollarë Amerikën Walmart
9 Alice Walton 54.4 miliardë dollarë Amerikën Walmart
dhjetë S. Robson Walton 54.1 miliardë dollarë Amerikën Walmart

Lista e 10 njerëzve më të pasur në botë në 2020 (sipas Forbes)

Në top 10 njerëzit më të pasur në botë në vitin 2020, janë 8 shtetas amerikanë. Përveç kësaj, SHBA ka rreth 17.3 milionë njerëz që janë milionerë, renditja më e lartë në botë sot.

Krahasoni popullsinë amerikane me popullsinë vietnameze

Pabarazia e madhe midis popullsisë së Vietnamit dhe popullsisë së SHBA

Që nga 5 maji 2021, sipas të dhënave të Kombeve të Bashkuara, popullsia e Vietnamit është 98,039,805 njerëz dhe bëhet vendi i 15-të më i populluar në botë, dhe i 3-ti në Azinë Juglindore, vetëm pas Indonezisë dhe Filipineve. Në vitin 2022, popullsia e Vietnamit pritet të rritet me 850,254 njerëz dhe të arrijë në 98,890,059 njerëz deri në fillim të vitit 2022.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se Vietnami është një vend me një dendësi relativisht të lartë të popullsisë në krahasim me vendet e tjera të botës dhe të rajonit. Prandaj, dendësia e popullsisë së Vietnamit arrin 316 njerëz/km2, shumica e përqendruar në dy qytete të mëdha, Hanoi dhe Ho Chi Minh City. Dendësia e popullsisë në këto dy qendra socio-ekonomike është më shumë se 10 herë më e lartë se dendësia e përgjithshme e popullsisë në të gjithë vendin. Popullsia urbane përbën 38% të popullsisë së përgjithshme, duke përfaqësuar një shpërndarje të pabarabartë midis banorëve urbanë dhe ruralë.

Nëpërmjet të dhënave përmbledhëse të listuara mbi përqindjen e popullsisë së Vietnamit, mund të shihet se treguesit e popullsisë së SHBA-së janë shumë të ndryshëm nga ata të Vietnamit. Popullsia totale e SHBA është më shumë se 3 herë më e lartë se ajo e Vietnamit, dhe me sipërfaqen totale të tokës së SHBA deri në 9,155,898 km2, dendësia e popullsisë së SHBA (36 njerëz/km2) nuk është aq e lartë sa dendësia e popullsisë amerikane.popullsia e Vietnamit (316 persona/km2). Në Shtetet e Bashkuara, popullsia urbane është shumë më e lartë se ajo rurale. Në Vietnam, popullsia që jeton në zonat rurale ende përbën një pjesë të madhe. Kjo tregon pjesërisht edhe fytyrën e zhvillimit ekonomik të vendit tonë, forca kryesore e punës është ende e përqendruar kryesisht në zonat rurale, me vendet e zhvilluara, veçanërisht fuqitë ekonomike si SHBA.

Nëpërmjet artikullit, ju mund të kuptoni pamjen e madhe popullsia amerikane Aktualisht, kjo fuqi po udhëheq botën ekonomikisht dhe ushtarakisht. Megjithatë, ka ende shumë mangësi në politikën dhe politikën e racizmit dhe imigracionit që po zhvillohet në SHBA. Ndiqni baoduongmaynenkhi.net për të përditësuar informacionin më të fundit rreth Amerikës!

Xem trực tiếp bóng đá Cakhia TV cảm ơn bạn đã đọc hết bài viết Dân số Mỹ hiện nay bao nhiêu? Đứng thứ mấy thế giới? . Chúc bạn có một ngày vui vẻ !

By CakhiaTV

CaKhia TV link xem bóng đá trực tiếp miễn phí full HD không bị chặn, không quảng cáo các trận đấu bóng đá giải ngoại hạng, cúp C1, Laliga ...

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *