Rate this post

Udhëzime për hartimin e mësimit 9 të tekstit Letërsia 7, vëllimi i parë.

Po shikoni: Zgjidhje Letërsi 7 Vëllimi 1 Lidhja e njohurive

Përmbajtja e artikullit Hartoni artikuj Sinonim Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1 përfshin përgatitjen e plotë, përmbledhjen, përshkrimin, rrëfimin, perceptimin, analizën, shpjegimin … plot me esetë mostër më të mira të klasës së 7-të, duke i ndihmuar nxënësit të mësojnë mirë Letërsinë në klasën e 7-të.

*

Hartoni mësimin Sinonimet e tekstit Letërsia 7 vëllimi 1

I – Çfarë është sinonimi?

Sinonimet janë fjalë që kanë të njëjtin ose pothuajse të njëjtin kuptim. Një fjalë me shumë kuptime mund t’i përkasë shumë grupeve të ndryshme sinonimish.

1. Përgjigjuni pyetjeve 1 faqe 113 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Rilexoni përkthimin e poezisë Pamje nga larg për të parë ujëvarën e malit Lu nga Xiang Nhu. Bazuar në njohuritë e marra në Fillore, gjeni sinonime për secilën fjalë: ndriçues, shikoni.

Përgjigju:

– Sinonimet e ndriçimit janë: ndriçon, rrezaton, projekton….

– Sinonimet e look-ut janë: shiko, shiko, shiko….

2. Përgjigjuni pyetjeve 2 faqe 113 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Nga shikoni në përkthimin poetik Pamje nga larg për të parë ujëvarën e malit Lu do të thotë “shih për të perceptuar”. Përveç kësaj, fjala shikoni Ekzistojnë gjithashtu kuptimet e mëposhtme:

a) Kujdesuni dhe mbajeni të sigurt.

b) Shpresa.

Gjeni sinonime për secilin nga kuptimet e mësipërme të fjalës shikoni.

Përgjigju:

a) Kujdesuni, mbajeni të sigurt: Kujdesuni, kujdesuni, kujdesuni, …

b) Duke pritur: mezi presim, presim me padurim, presim me padurim…

II – Llojet e sinonimeve

Sinonimet janë dy llojesh:

– Plotësisht sinonime (pavarësisht nga nuancat e kuptimit).

– Sinonime jo të plota (kanë nuanca të ndryshme kuptimi).

1. Përgjigjuni pyetjeve 1 faqe 114 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Krahasoni kuptimet e fjalës fruta dhe fjalës së mbetur në dy shembujt e mëposhtëm:

– Ftoni njëri-tjetrin poshtë në pishinë për të gjetur gaforre,

Sillni në shtëpi për të gatuar fruta Një ëndërr e thartë në pyll.

(Tran Tuan Khai)

– Zogjtë blu hanë majtas mango jeshile,

Hani mirë, bëni një banjë të freskët, ngjitni degët e pemës së banjave.

(Popullore)

Përgjigju:

Dy fjalët fruta dhe antonime janë plotësisht sinonime dhe janë të këmbyeshme në kontekst.

2. Përgjigjuni pyetjeve 2 faqe 114 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Kuptimi i dy fjalëve humbet dhe sakrificë Cila nga dy fjalitë e mëposhtme është e ngjashme dhe çfarë është e ndryshme?

– Para fuqisë së sulmit të stuhishëm dhe shpirtit të madh luftarak të guximshëm të ushtrisë Tay Son, dhjetëra mijëra trupa Qing ishin humbet.

– ishte Princesha Habana sakrificë heroike, shpatën ende në dorë.

(Përrallat Kubane)

Përgjigju:

Kuptimi i heqjes dorë nga jeta dhe sakrifikimit:

– Njësoj: të dyja i referohen vdekjes.

– Të ndryshme: Për sa i përket nuancave shprehëse (fjala sakrificë do të thotë vdekje e respektueshme, ndërsa heqja dorë nga jeta përdoret shpesh për t’iu referuar vdekjes së të liqve)

Edhe pse këto dy fjalë kanë gjithashtu kuptime të ngjashme, ka raste kur ato nuk janë të këmbyeshme.

III – Përdorni sinonime

Sinonimet nuk janë gjithmonë të këmbyeshme. Gjatë të folurit dhe të shkruarit, duhet t’i kushtohet vëmendje zgjedhjes nga sinonimet e atyre që përfaqësojnë më mirë realitetin objektiv dhe nuancat shprehëse.

1. Përgjigjuni pyetjeve 1 faqe 115 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Provoni të zëvendësoni sinonimet fruta dhe majtas, humbet dhe sakrificë në shembujt në pjesën II jepni njëri-tjetrin dhe vizatoni komente.

Xem thêm :   Giải Ngữ Văn Lớp 7 Bài Từ Trái Nghĩa Sgk Ngữ Văn 7 Tập 1, Soạn Bài Từ Trái Nghĩa

Përgjigju:

– fruta dhe majtas janë sinonime të plota

– vdekja dhe sakrifica nuk janë plotësisht sinonime

Sinonimet e përsosura janë të këmbyeshme pa ndikuar në kuptimin e fjalisë (fruti mund të zëvendësohet me majtas dhe anasjelltas); për sinonimet e paplota, zëvendësimi do të çojë në ndryshimin e kuptimit të fjalisë, veçanërisht të kuptimit shprehës (nuk mund ta zëvendësojë vdekjen me sakrificën, sepse megjithëse të dyja nënkuptojnë kuptimin origjinal të vdekjes, vdekja ka një pamje përbuzjeje, ndërsa sakrifica ka një hije respekti dhe lavdërimi).

2. Përgjigjuni pyetjeve 2 faqe 115 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Në mësimin 7, pse është fragmenti në Konkubina duke recituar këngë merr titullin si Pas minutash lamtumirë por jo Pas minutash lamtumirë?

Përgjigju:

Recitimi i pushtuesit është një tekst i lashtë poetik. Pas lamtumirës dhe Pas lamtumirës, ​​ndryshimi është vetëm në fjalët ndarje dhe ndarje. Këto dy fjalë janë sinonime: të dyja do të thotë “të largohemi nga njëri-tjetri, secili të shkojë në një vend”. Por fjala ndarje ka më shumë kuptim, sepse ka një nuancë arkaike, në përputhje me tekstin më të vjetër poetik, duke sugjeruar më qartë gjendjen e vështirë të pushtuesit të lashtë.

Ose:

Ndarja është vetëm një ndarje afatgjatë, edhe nëse nuk shihemi më, lamtumirë sepse personi që iku është ai që shkoi në luftë, dhe ndarja është vetëm e përkohshme, zakonisht do të takohen përsëri.

IV – Praktikoni

1. Përgjigjuni pyetjeve 1 faqe 115 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Gjeni fjalë Sino-Vietnameze që janë sinonime me fjalët e mëposhtme:

– i patrembur

– poet

– zbërthejë

– pronë

– e huaj

– vula

– kërkojnë

– Viti shkollor

– njerëzore

– në emër të

Përgjigju:

– i patrembur: trim, guximtar, guximtar.

– poet: poet, poet.

– zbërthejë: kirurgjia, anatomia, analiza.

– pronë: aktiv.

– e huaj: të huaj.

– vulat: vulë.

– kërkojnë: kërkesat, nevojat.

– Viti shkollor: Viti shkollor.

– njeriu: njerëzimi.

– në emër të: përfaqësojnë.

2. Përgjigjuni pyetjeve 2 faqe 115 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Gjeni fjalë me rrënjë indo-evropiane që janë sinonime me fjalët e mëposhtme:

– radio

– smoothie

– makinë

– piano

Përgjigju:

– Radio: radio.

– Makina: makinë.

– Smoothie: vitaminë.

– Piano: piano.

3. Përgjigjuni pyetjeve 3 faqe 115 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Gjeni disa fjalë vendore që janë sinonime me fjalën universale (universale).

Shembull: derr – derr.

Përgjigju:

Disa fjalë vendase janë sinonim i fjalës i gjithë populli (universal):

kuti shkrepëseje – kuti çakmak

babai – vjollcë – babai

pineapple – pineapple

ajo – ajo

në – në

misër i pjekur

lugë – lugë

tapiokë – kasavë

filxhan – tas

4. Përgjigjuni pyetjeve 4 faqe 115 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Gjeni sinonime për të zëvendësuar fjalët me shkronja të zeza në fjalitë e mëposhtme:

– Dhuratë që dërgove, e kam jap në dorën e saj.

– Babai im jap Mysafirët shkojnë te porta dhe më pas kthehen.

– E kishte pak të vështirë kumbues.

– Mos e bëj këtë, burrë flasin për atë.

– Gjyshi është i sëmurë rëndë Shkoni ishte dje.

Përgjigju:

Më poshtë mund të zëvendësohet:

jap – jap

Funerali

qaj – ankohem, qaj

thuaj – qortoj

iku

5. Përgjigjuni pyetjeve 5 faqe 116 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Dalloni kuptimet e fjalëve në grupet e mëposhtme të sinonimeve:

– ha, ha, filxhan

– jep, jep, jep

– i dobët, i dobët

– e bukur

– tu, kliko, pi

Përgjigju:

ha, ha, filxhan: Kuptimi i përbashkët i këtyre tre fjalëve është të ushqesh trupin me ushqim.

+ hani: vetëm nuanca normale

+ cui: vetëm nuanca formale, të sjellshme

+ filxhan: tregon nuanca intime, rastësore

jap, jap, jap: Kuptimi i përgjithshëm i këtyre tre fjalëve është t’i japësh diçka dikujt me të drejtën e plotë për ta përdorur pa kërkuar ose dhënë asgjë në këmbim.

+ për: vetëm marrëdhënie mbi ose poshtë ose ndonjëherë e barabartë.

+ dhurata: pavarësisht nga personi i sipërm dhe i poshtëm.

+ dhurimi: respekti i të ulëtit ndaj eprorit.

i dobët, i dobët:

Dobësi: i prirur për mungesë shpirti.

+ i dobët: i prirur për gjendjen fizike.

e bukur:

+ e bukur: bukuria anon drejt formës së gjërave në përgjithësi, e perceptuar shpesh vizualisht (për të rinjtë)

+ e bukur: bukuria e bukuroshes plus gjykimi i të tjerëve (për njerëzit e moshës së mesme).

tu, kliko, pi:

+ tu: pi shumë, pa probleme, jo me edukatë.

+ kliko: pije pak me majën e buzëve, kryesisht shije.

+ pije: pi shumë, shpejt dhe vulgare.

Xem thêm :   Giải Ngữ Văn 7 Bài Cuộc Chia Tay Của Những Con Búp Bê, Soạn Bài Cuộc Chia Tay Của Những Con Búp Bê

6. Përgjigjuni pyetjeve 6 faqe 116 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Zgjidhni fjalën e duhur për të plotësuar fjalitë e mëposhtme:

a) arritje, arritje

– Gjeneratat e ardhshme do të shijojnë… rinovimin e sotëm.

– Shkolla jonë ka krijuar shumë… për të festuar festën kombëtare më 2 shtator.

b) këmbëngulës, kokëfortë

– Armiku… duke rezistuar u shkatërrua nga ushtria jonë.

– Ai… e ka ruajtur shpirtin revolucionar.

c) detyrë, detyrë

– Puna është… e shenjtë, burimi i jetës dhe lumturisë së çdo njeriu.

– Drejtori u caktua… posaçërisht në klasën time gjatë fushatës së propagandës kundër drogës.

d) ruaj, mbroj

– Ti gjithmonë… rroba të pastra.

– … Atdheu është misioni i ushtrisë.

Përgjigju:

a) Arritjet, arritjet

Brezat e ardhshëm do të shijojnë “frutet” e inovacionit të sotëm.

– Shkolla jonë ka bërë shumë “arritje” për të festuar festën kombëtare më 2 shtator.

b) Kokëfortë, këmbëngulës.

– Armiqtë “kokëfortë” që rezistuan u asgjësuan nga trupat tona.

– Ishte “kokëfortë” për të ruajtur frymën revolucionare.

c) Detyrat dhe detyrimet.

Puna është një “detyrë” e shenjtë, burimi i jetës dhe lumturisë së çdo njeriu.

– E kuptoj që Truong i ka caktuar “detyra” specifike klasës suaj në fushatën e propagandës kundër drogës.

d) Ruani dhe mbroni.

– Thuy i “mban” gjithmonë rrobat e pastra.

“Mbrojtja” e Atdheut është misioni i ushtrisë.

7. Përgjigjuni pyetjeve 7 faqe 116 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Cila nga çiftet e mëposhtme të fjalive mund të përdorë dy sinonime në mënyrë të ndërsjellë, e cila mund të përdorë vetëm një nga këto dy sinonime?

(Sugjeroni:

– Cila fjali mund të përdorë dy fjalë në mënyrë të ndërsjellë: plotësoni të dyja fjalët në hapësirë, përdorni një të pjerrët për t’i ndarë.

– Fjalitë mund të përdorin vetëm një nga dy fjalët: plotësoni vendin bosh me atë fjalë.

Mostra: për të ushqyer, për të ushqyer

– Fëmijët janë përgjegjës për kujdesin/rritjen e prindërve të moshuar

Prindërit janë përgjegjës për rritjen e fëmijëve të tyre derisa ata të rriten.

a) trajtoj, trajtoj

– Është… është i sjellshëm me të gjithë përreth, kështu që të gjithë e duan atë.

– Të gjithë janë të indinjuar me … qëndrimin e tij ndaj fëmijëve.

b) i madh, i madh

– Revolucioni i gushtit është i rëndësishëm… për fatin e kombit.

– Ai ka një trup… si mbrojtës.

Përgjigju:

a) trajtoj, trajtoj

– Ajo trajtoj / trajtoj I sjellshëm me të gjithë përreth, kështu që të gjithë e duan atë.

– Të gjithë janë të mërzitur me qëndrimin silleni është për fëmijët.

b) i madh, i madh

– Revolucioni i gushtit ka kuptim i madh / i madh për fatin e kombit.

– Ai ka një trup i madh si kujdestar ligjor.

8. Përgjigjuni pyetjeve 8 faqe 117 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Bëni fjali me secilën fjalë: e zakonshme, e parëndësishme, rezultat, pasojë.

Përgjigju:

– Mendoj se është normale.

“Unë nuk mendoj se ju do të bëni një gjë kaq të parëndësishme.”

– Si e keni zgjidhur këtë problem?

– Agjenti Orange i imperialistëve amerikanë ka lënë pasoja të pallogaritshme për popullin vietnamez.

9. Përgjigjuni pyetjeve 9 faqe 117 Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1

Korrigjoni fjalët e pasakta (me shkronja të zeza) në fjalitë e mëposhtme:

– Gjyshërit dhe prindërit kanë punuar shumë, duke krijuar rezultate për brezin e ardhshëm shijoni.

– Në shoqërinë tonë, shumë njerëz janë egoistë dhe nuk ndihmojnë mbulesë të tjerët.

– Proverbi “Kur të hash fruta, kujto kush e ka mbjellë pemën” Mësimdhënia na jep mirënjohje për brezin e babait tënd.

– Galeria ka prezente shumë piktura nga artistë të famshëm.

Përgjigju:

– Gjyshërit dhe prindërit kanë punuar shumë, duke krijuar rezultate për brezin e ardhshëm shijoni.

– Në shoqërinë tonë, shumë njerëz janë egoistë dhe nuk ndihmojnë mbuloj / mbroj të tjerët.

– Proverbi “Kur të hash fruta, kujto kush e mbolli pemën” mësojnë na jep mirënjohje për brezin e babait tënd.

Shiko me shume:

– Galeria ka shfaqja shumë piktura nga artistë të famshëm.

Postimi i mëparshëm:

Postimi i radhës:

Më sipër është artikulli Udhëzimet e Shkrimit Sinonim Teksti mësimor Letërsia 7 vëllimi 1 është më i kompletuari dhe më i përmbledhuri. Suksese në punën tuaj gramatikore!

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Giải Ngữ Văn 7 Tập 1 Kết Nối Tri Thức, Vở Thực Hành Ngữ Văn Lớp 7 Tập 1 Kết Nối Tri Thức . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

By CakhiaTV

CaKhia TV link xem bóng đá trực tiếp miễn phí full HD không bị chặn, không quảng cáo các trận đấu bóng đá giải ngoại hạng, cúp C1, Laliga ...

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *