Rate this post

A keni dëgjuar ndonjëherë për jonet dhe jonet negative? Çfarë janë jonet? Cilat janë jonet negative? Cilat janë efektet e joneve negative që gjeneruesit e joneve janë kaq të nxehtë dhe kaq të njohur? Bashkohuni me ne për t’iu përgjigjur pyetjeve rreth jonit në artikullin e sotëm për të parë nëse është vërtet aq hyjnor sa përflitet!
Shiko me shume
  • Çfarë është pH? PH e substancave dhe në trupin e njeriut
  • Çfarë është plazma? Aplikimi i teknologjisë aktuale të plazmës
Çfarë janë jonet?
Çfarë janë jonet? Cilat janë jonet negative? Çfarë efektesh ka?

Çfarë janë jonet?

Ajri përbëhet nga molekula dhe atome të panumërta. Kur këto atome ose molekula humbasin ose fitojnë ngarkesa shtesë, ato kthehen në grimca të ngarkuara, të quajtura ngarkesa ose jone. Një jon që mbart ngarkesa pozitive (+) kur humbet një ose më shumë ngarkesa quhet jon pozitiv (Kation), një jon që mbart ngarkesa negative (-) kur fiton një ose më shumë ngarkesa quhet jon negativ (Anion). Jonet negative janë në fakt grimca të ngarkuara negativisht dhe grimca të ngarkuara negativisht.

Çfarë janë jonet?
Çfarë janë jonet?

Cilat janë jonet negative?

Cilat janë jonet negative?
Cilat janë jonet negative?

Një jon që ka ngarkesa negative (-) kur fiton një ose më shumë ngarkesa quhet Jon Negativ (Anion).

Klasifikimi i joneve negative

Jonet negative natyrore

jonet negative natyrore

Jonet negative natyrale formohen zakonisht kryesisht ne zonat me mjedis natyror si malet, pyjet, ujvarat, brigjet, fushat… Jonet negative natyrale prodhohen edhe nga shirat, stuhite me bubullima.rrufeja, sepse rrufeja dhe rrufeja do te leshojne nje sasi te madhe. të joneve negative në ajër. Kjo është gjithashtu arsyeja pse ne ndjejmë se ajri është zakonisht më i freskët pas çdo stuhie me bubullima.

Mjedisi Përmbajtja e joneve negative (jone negative/cm3) Efektet në shëndet
Në pyll, zona e lagësht 100,000 – 500,000 VND Ka aftësinë për të trajtuar sëmundjet në mënyrë natyrale
Në malet e larta, bregdeti 50,000 – 100,000 fitime Vrasni mykun dhe zvogëloni sëmundjet infektive
Periferi, zona fushore 5,000 – 10,000 fitime Forconi rezistencën e trupit
Park në qytet 1000 – 2000 fitime Mbani nevojat minimale shëndetësore
Në dhomë 40-50 ose edhe 0 Shkakton dhimbje koke, pagjumësi, prishje nervore

Përveç kësaj, zona të tilla si parqet e qytetit gjithashtu kanë jone negative, por dendësia e joneve negative është shumë më e ulët se në mjediset natyrore si malet dhe pyjet. Sipas statistikave, në zonat malore, dendësia mesatare e joneve negative është nga 100,000 deri në 500,000 jone negative/cm³. Ndërkohë, në zonat e parkut në qytet, dendësia e joneve negative bie nga 1 mijë deri në 2 mijë jone negative/cm³. Në dhomën tonë të ndenjes, dendësia e joneve negative është edhe më e ulët, vetëm rreth 40 -50 jone negative/cm³ ose pothuajse asnjë jone negativ.

Jonet negative artificiale

Jonet negative artificiale krijohen duke përdorur rryma elektrike të tensionit të lartë, përmes procesit të elektrolizës në ajër për të krijuar grimca të ngarkuara negativisht. Jonet negative artificiale aplikohen gjerësisht në fusha si teknologjia e bukurisë, elektronika – ftohje, tekstile etj.

Mekanizmi i formimit të joneve negative

Në natyrë

 • Ndikimi i faktorëve atmosferikë që thithin rrezet ultravjollcë, lëndën radioaktive, rrezatimin kozmik, stuhitë, stuhitë e erës, gjenerojnë jone negative.
 • Në ujëvara, stuhi shiu në natyrë nën veprimin e gravitetit, lëvizjes me shpejtësi të lartë, molekulat e ujit dekompozohen për të formuar jone negative.
 • Në pyje, majat e degëve së bashku me fotosintezën e bimëve formojnë efektin fotoelektrik, i cili jonizon ajrin dhe kështu formon jone negative.

Në shkencë

Kur njerëzit i dinë përfitimet dhe efektet e joneve negative, për të përmirësuar cilësinë e mjedisit jetësor dhe shëndetit të tyre, njerëzit kanë shpikur shumë lloje të ndryshme të gjeneratorëve të joneve negative. E cila bazohet kryesisht në 2 metoda:

 • Njëra është përdorimi i materialeve natyrore të disponueshme: Materialet natyrore kanë aftësinë të lëshojnë jone të forta negative, zakonisht lëndë djegëse fosile, ka lloje të panumërta mineralesh, alga deti, shkëmbinj në shtratin e detit dhe lloje të tjera lavash agar që përmbajnë albuminë. Nëpërmjet teknikave shkencore, këto materiale do të përpunohen në pluhura të imta, më pas të kombinuara me materiale me peshë të lartë molekulare do të krijojnë një mori produktesh si produkte plastike, letra, produkte industriale, teknologji tekstile, … duke formuar produkte të panumërta të afta për të krijuar jonet negative.
 • E dyta është përdorimi i tensionit të lartë, jonizimi (jonizimi) i ajrit për të krijuar jone negative. Kjo është metoda më e përdorur sot
Xem thêm :   Cách nấu hủ tiếu Nam Vang ngon như hàng

Parimi i pastrimit të ajrit të joneve negative

Jonet negative pastrojnë ajrin bazuar në parimin që grimcat e ngarkuara me të njëjtën shenjë sprapsin njëra-tjetrën dhe me shenja të kundërta tërheqin njëra-tjetrën. Grimcat e papastërtive, pluhuri, poleni… në ajër të gjitha bartin një ngarkesë pozitive, grimcat e ngarkuara negativisht do të tërheqin këto ngarkesa të ngarkuara pozitivisht, do t’i neutralizojnë ato dhe do të bien në tokë, duke ndihmuar në filtrimin e ajrit përsëri në ajër. duhet të jenë më të pastra dhe më të freskët.

Efekti i joneve në jetën e sotme

Jonet negative janë studiuar dhe aplikuar gjerësisht në mbarë botën, dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA) ka certifikuar jonet si një agjent shumë efektiv kundër alergjisë.

Në mars 1999, Revista Good Housekeeping publikoi një eksperiment duke përdorur një gjenerator të joneve negative për të hequr tymin dhe rezultati befasues ishte se shumica e tymit u eliminua nga jonet negative. Sipas një studimi të fundit nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë, jonet negative mund të zvogëlojnë sasinë e baktereve në ajër me 95% dhe sasinë e pluhurit në dhomë me 52%.

Në qelizë përmban shumë jone minerale si natriumi, kalciumi, kaliumi, … dhe në procesin e funksionimit do të gjenerojë bioelektricitet. Procesi i substancave jonizuese do të ndihmojë në rritjen e metabolizmit, rritjen e oksigjenit në gjak dhe mbështetjen e funksionimit të sistemit nervor.

Gjithashtu sipas një studimi nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së, jonet negative mund të ndihmojnë në reduktimin e grimcave të ndotjes në ajër deri në 97% në një distancë prej 1.5 metrash ose më pak.

Efektet hyjnore të joneve negative në jetë

Përfitimet shëndetësore të joneve negative

 • Pastrimi i gjakut: Procesi i alkalinizimit të gjakut prodhon substanca morfine endogjene (endorfina), këto substanca ndihmojnë në rritjen e shkallës së jonizimit negativ të substancave si kaliumi, kalciumi, natriumi … të pranishme në plazmën e gjakut, duke ndihmuar në pastrimin e gjakut dhe ndihmojnë. qarkullim më të mirë të gjakut. Si rezultat, do të ndiheni më rehat, më pak të lodhur, fitnesi juaj do të shërohet më shpejt dhe plagët tuaja do të shërohen më shpejt.
 • Mbështetja e sistemit nervor: Truri ynë përdor rreth 75% të ajrit që thithim çdo ditë. Jonet negative në ajër që hyjnë në trup ndihmojnë në përmirësimin e shkëmbimit të oksigjenit dhe aktiviteteve të sistemit nervor, duke ju ndihmuar të jeni më vigjilent, të kthjellët dhe të kthjellët, duke sjellë efikasitet të lartë në studim dhe punë.
 • Deodorimi dhe pastrimi i ajrit: Jonet negative kanë efektin e pastrimit të ajrit dhe deodorimit jashtëzakonisht efektiv, sa më i lartë të jetë dendësia e joneve negative në mjedisin e ajrit, aq më i pastër dhe i pandotur është ajri.
 • Forcon sistemin e frymëmarrjes: Jonet negative që hyjnë në trup përmes traktit respirator do të ndihmojnë në përmirësimin e funksionimit të mushkërive, në rritjen e sasisë së oksigjenit në mushkëri dhe do të ndihmojnë në forcimin e sistemit të frymëmarrjes së njeriut.

Aplikimi i teknologjisë së joneve negative në bukuri

jonet negative

Teknologjia e joneve negative përdoret mjaft shpesh në fushën e bukurisë si p.sh. avulloret e fytyrës që gjenerojnë jon, makineritë e masazhit të fytyrës që gjenerojnë jon, tharëse flokësh që rimbushin jonet, etj.

Për shembull, një makinë masazhi fytyre me gjenerim të integruar të joneve negative do të ndihmojë lëkurën tuaj të depërtojë dhe të absorbojë lehtësisht lëndët ushqyese, duke rritur kështu efektivitetin e kujdesit dhe ushqimit të lëkurës.

Produktet aktuale të gjenerimit të joneve negative

Pastruesi i ajrit prodhon jone negative

Produktet e pastruesit të ajrit në treg, përveç funksionit bazë të filtrimit të ajrit jashtë, janë të integruara edhe me teknologjinë e joneve negative.

Xem thêm :   Mách bạn 5 giải pháp xây dựng văn hóa doanh nghiệp chi tiết, hướng dẫn xây dựng văn hóa doanh nghiệp chi tiết

Kondicioner me jon negativ

Kondicionerët që gjenerojnë jon përdoren për të pastruar ajrin dhe për të balancuar lagështinë e lëkurës.

Këto radikale OH depërtuan në çdo cep të dhomës. Ato do të kombinohen me agjentë potencialisht të dëmshëm, duke përfshirë molekulat e aromave të dëmshme në ajër dhe do t’i shndërrojnë ato në molekula të padëmshme uji. Si rezultat, ajri pastrohet plotësisht.

Ventilatori i ajrit të kondicionuar gjeneron jone negative

Disa produkte të nivelit të lartë të linjës së ventilatorëve të kondicionerëve janë gjithashtu të integruara me veçorinë e krijimit të joneve negative. Me një kosto më të ulët se blerja e një pastrues ajri, kjo është një zgjedhje shumë e arsyeshme kur kërkoni të blini një produkt të gjithanshëm me funksion të gjenerimit të joneve negative.

Llamba e gjeneratorit të joneve negative

Gjeneratori i joneve është një pajisje që prodhon jone negative gjatë përdorimit. Përdorimi i dritës për të ndarë molekulat në ajër në jone negative me qëllim të dezinfektimit të ajrit, kompenson mungesën e joneve për trupin.

Avantazhi i llambës së gjeneratorit të joneve negative është se është e lehtë për t’u përdorur, e mirë për shëndetin, por fuqi e ulët, e lehtë për t’u dëmtuar nëse përdoret vazhdimisht, aftësia për të gjeneruar jone negative është mjaft e ulët.

Tulla gjeneruese të joneve negative

Tulla me jon negativ – një teknologji e re dhe e avancuar nga Evropa ka hyrë së fundmi në tregun vietnamez.

tulla me jon negativ

Lëndët e para djegen në një temperaturë prej 1100 – 1200 gradë Celsius me smalt, të ngjitur fort në sipërfaqen e smaltit, pa u shqetësuar për gërvishtjet ose konsumimin në fazat e mëparshme, gjatë murimit dhe gjatë përdorimit.

Materiali negativ që gjeneron jone që ekziston në glazurën e pllakës është i përhershëm, kështu që aftësia për të ndihmuar në pastrimin e ajrit me jone negative të pllakës është shumë e gjatë.

Gjenerator i joneve negative

gjenerator i joneve negative

Siç sugjeron emri, produkti ka vetëm një funksion, që është të gjenerojë jone negative, përveç shtimit të oksigjenit në ajër.

Produkti thjesht plotëson nevojat e përdoruesit, çmimi është mjaft i lirë. Megjithatë, klientët nuk e kanë verifikuar ende cilësinë dhe çmimin midis markave, kështu që klientët janë të hutuar kur mësojnë për produktet.

Disa koncepte të tjera jonike

Jonet e argjendit

jonet e argjendit

Jonet e argjendit janë grimca metalike argjendi në formë jonike, të matura në nanometra dhe shënohen Ag+. Këto grimca kanë një zonë shumë të madhe kontakti për të rritur mundësinë e kontaktit me bakteret dhe mykun për t’i shkatërruar ato.

Jonet e argjendit përdoren kryesisht për të vrarë bakteret, mykun, ujin e pastër dhe për të mbrojtur ushqimin.

Jon poliatomik

jon poliatomik

Një jon poliatomik, i njohur gjithashtu si një jon molekular, është një grup prej dy ose më shumë atomesh ose kompleksesh substancash të lidhura në mënyrë kovalente së bashku që mund të mendohet si e vetmja njësi me një ngarkesë jo zero, elektrikisht neutrale.

Jonizoni

Elektroliza ose jonizimi është procesi me të cilin një molekulë ose atom fiton ose humbet elektrone për të formuar jone, shpesh të shoqëruar nga ndryshime të tjera kimike.

Çfarë është uji alkalik i jonizuar?

Çfarë është joni alkalik?

Uji alkalik i jonizuar, i njohur gjithashtu si ujë i elektrolizuar shumë alkalik, është ujë i prodhuar nga teknologjia e elektrolizës, që përmban jone H + OH-. Në të cilin, përmbajtja e joneve OH- në ujë do të jetë më e madhe se përmbajtja e joneve H + dhe për këtë arsye, uji është alkalik me një pH rreth 8 – 9,5 dhe i pasur me Hidrogjen.

Jonet minerale

Jonet minerale janë jonet e metaleve alkaline si natriumi, kaliumi, bariumi, kalciumi etj.

Jonet minerale sigurojnë lëndë ushqyese për njerëzit dhe bimët

Jonet e metaleve

Jonet e metaleve lindin nga elektroliza ose jonizimi i metaleve

Jonet e kripës

Jonet e kripës janë jone të prodhuara nga elektroliza e kripërave

Për shembull: jon sulfate (SO4), jon sulfit (SO3), karbonat (CO3)

Nëpërmjet informacionit që sapo kemi dhënë në lidhje me jonet negative në artikull, tani e kuptoni se çfarë është një jon negativ, apo jo? A ia vlen të investoni në një gjenerator të joneve negative në shtëpi? Ju lutemi lini komentet tuaja në seksionin e komenteve!

Xem trực tiếp bóng đá Cakhia TV cảm ơn bạn đã đọc hết bài viết Ion là gì? Ion âm là gì? Tác dụng của ion trong cuộc sống hiện nay . Chúc bạn có một ngày vui vẻ !

By CakhiaTV

CaKhia TV link xem bóng đá trực tiếp miễn phí full HD không bị chặn, không quảng cáo các trận đấu bóng đá giải ngoại hạng, cúp C1, Laliga ...

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *