Rate this post

Viti i Ri Hënor është afër, fazat e përgatitjes në çdo ceremoni familjare të adhurimit para Tet u shkaktojnë shumë amvise dhimbje koke. Të gjitha fazat e përgatitjes nga altari stërgjyshëror, betimet e Vitit të Ri dhe shënimet tabu gjatë ceremonisë më të saktë i kemi përmbledhur në këtë artikull. Zonja dhe zotërinj, ju lutemi konsultohuni!
Shiko me shume
   • Betimet 1 (një) ditore, betimet më standarde mujore për hënën e plotë
   • Betohet për Zotin e Pasurisë – Tho Dia (Tho Cong) tradicionale vietnameze

Betohet me 23 dhjetor

Sipas gojëdhënave, çdo vit, në ditën e 23-të të muajit të 12-të hënor, Tao Quan do të hipë me një krap në qiell për të raportuar të gjitha ngjarjet e mëdha dhe të vogla në familje gjatë 1 viti të kaluar. Në natën e Vitit të Ri, Tao Quan i ri u kthye në botën e poshtme për të vazhduar punën e tij për t’u kujdesur për zjarrin.

Në ditën e 23-të të Ong Cong Ong Tao, familjet vietnameze shpesh bëjnë një tabaka me oferta orizi për të shprehur mirënjohjen e tyre ndaj zotit të kuzhinës që i ka sjellë familjes plotësi gjatë vitit të kaluar. Është gjithashtu një mundësi për të gjithë në familje që të ribashkohen në tabakanë e fundvitit me oriz.

Tabaka me ofertat e orizit më 23 dhjetor (Z. Cong Ong Tao)
Tabaka me ofertat e orizit më 23 dhjetor (Z. Cong Ong Tao)

Ofrimi i ofertave për ushtrinë Tao më 23 dhjetor

Ofertat për djegien e temjanit për Ong Tao, në varësi të çdo familjeje, janë kryesisht të sinqerta, por zakonisht duhet të përgatiten ofertat e mëposhtme:

– Një vazo me lule

– Pjatë frutash me pesë fruta (sursop, kokos, papaja, mango, fruta dragoi).

– 3 filxhanë çaj lundrues, 3 pjata çaj të thatë, 3 pjata reçel, temjan, llamba, verë, karamele, copëza, ëmbëlsira.

– Ofertat e letrës përfshijnë para, ar, kostume, kuaj letre…

Përveç kësaj, në varësi të kushteve, çdo familje mund të ofrojë një tabaka me oriz që përdoret zakonisht çdo ditë, duke përfshirë: oriz, supë, perime, peshk, palanquin, një pjatë me mish të zier ose pulë të zier, një pjatë me banh chung ose banh tet. .. të ofrojë.

Të domosdoshëm janë 3 krap të gjallë – objekti që Tao Quan të hipë në parajsë sipas besimeve popullore. Kur mbaron ceremonia e adhurimit, njerëzit lëshojnë krapin.

Betohet më 23 dhjetor (Z. Cong Ong Tao)

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

c0n përkulje ndaj 9 drejtimeve të parajsës, 10 drejtimeve drejt Budave, Budave të dhjetë drejtimeve

c0n me respekt përkulet para Dong Tru Tu Man, Zotit të Pallatit të Perëndisë.

Të besuarit tanë (ne) janë:…

Me banim në:…

Sot, 23 dhjetor, viti ———. Besnikët tanë përgatisin me besnikëri temjan, lule dhe kapele, respektojnë zotin me respekt. Ndizni temjanin e besnikërisë së zotit tonë dhe bëni homazhe sinqerisht.

Ne dëshirojmë të ftojmë z. Dong Tru Tu Mang Tao Phu Than Quan që së shpejti të shfaqet përpara gjykimit për të shijuar dhuratat.

Lutem që Ton Than Gia të falë të gjitha gabimet gjatë vitit të kaluar, pronarët tanë kanë bërë gabime.

Zoti e bekoftë e bekoftë gjithë familjen tonë, djem e vajza, të rinj e të vjetër, shëndet, mbarësi, çdo të mirë.

Ne adhurojmë me sinqeritet, lutemi me respekt dhe kërkojmë bekimin dhe mbrojtjen e Zotit.

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

Namo Amitabha Buda!

Lutja për të pastruar altarin

Në fund të vitit, familjet vietnameze shpesh kryejnë një ritual shumë të rëndësishëm që është ceremonia e riparimit të tasit të temjanit (në budizëm quhet ceremonia Bao Sai). Kjo është një mundësi për pronarët e shtëpive që të pastrojnë altarin stërgjyshër, të shkurtojnë shkopinjtë e temjanit për t’u përgatitur për vitin e ri.

Pjesëmarrja në ceremoninë e pastrimit të altarit

Përpara se të vazhdojë me pastrimin e altarit, pronari do të djegë temjan dhe do të kërkojë leje. I gjithë temjani për një vit të tërë duhet të tërhiqet, pastaj të kthehet në monedha ari. Megjithatë, në varësi të kushteve, pronari mund të vazhdojë me pastrimin e altarit stërgjyshorë në një ditë tjetër, pak para datës 30 Tet. Përpara se të bëni këtë punë, sipas besimeve popullore, fëmijët dhe nipërit do të djegin temjan së bashku, do të lexojnë betimet për të kërkuar lejen e të parëve.

Lutja për të pastruar altarin

Modeli mashkull C0n Amitabha Buddha!

c0n Namo Amitabha Buda!

c0n Namo Amitabha Buda!

c0n përkulet para Qiellit të Nëntë Drejtimeve, Budave të Dhjetë Drejtimeve, Budave të Dhjetë Drejtimeve

C0n do të donte t’i bënte sexhde mbretit, babait, perandorit Ngoc Hoang, perandorit Thien Hau Tho, Long Circuit Tho, Five Phuong Five Earths, Zotit Dong Tru Tu Manh Tao Phu Than Quan.

Xem thêm :   Bếp điện là gì? Phân biệt với bếp hồng ngoại, bếp gas và bếp từ

Emri i administratorit është: ……………..

Me vendbanim në: ………………………….

Sot më 12 dhjetor 202X, duke pasur parasysh se nuk jemi mjaftueshëm të plotë, që altari i temjanit të jetë i pluhurosur, dëshirojmë të pendohemi sinqerisht.

Besimtarët tanë dëshirojnë t’ju thonë, duke zgjedhur një ditë dhe muaj të mbarë, sot ju lutemi lejoni besimtarët tanë të pastrohen në mënyrë që altari stërgjyshore të zbukurohet dhe pastrohet. Ju lutemi provoni kujdestarinë tuaj.

Shpresoj të më ndihmosh të pastroj e të jem e bukur, që temjani të jetë në paqe, varri të jetë i qetë, shtëpia të humbasë në tokë.

Ne njerëzit jemi të zhveshur, plot mëkate, vetëm me respekt dhe sinqeritet nëse ka diçka që nuk shkon, kërkojmë falje dhe na falim.

(Përfunduar 3 raunde).

Në pritje të zbehjes së temjanit, familjarët fillojnë të pastrojnë altarin. Gjatë pastrimit të altarit duhet të përdorni ujë të ngrohtë, verë ose ujë xhenxhefil për të pastruar sendet e adhurimit.

Betohet për Vitin e Ri të 30-të

Për të përfunduar një vit dhe për t’u përgatitur për të pritur vitin e ri, familjet në Vietnam shpesh përgatisin një tabaka me oriz për ta ofruar në fund të vitit.

Ceremonia e adhurimit të fundvitit bëhet në pasditen e datës 30 Tet. Por ka edhe shumë familje për shkak të kohës dhe kushteve të punës që duhen mbajtur ditët e mëparshme (kalendar 29, 28 hënor…).

Ceremonia e adhurimit të fundvitit do të thotë të pranosh fundin e vitit të vjetër dhe të përgatitesh për të hyrë në vitin e ri. Është gjithashtu një mënyrë për të shprehur mirënjohjen ndaj paraardhësve që kanë bekuar të gjithë familjen për një vit dhe gjithashtu një mundësi që fëmijët dhe nipërit të mblidhen dhe të ribashkohen pas ditëve të punës larg shtëpisë.

Me këtë kuptim, ceremonia e adhurimit të fundvitit gjithmonë mban një pozicion të rëndësishëm dhe të domosdoshëm në familjet vietnameze kur i thonë lamtumirë vitit të vjetër.

Në këtë ditë, familjet shpesh pastrojnë shtëpinë, altarin, ekspozojnë tabakën me pesë fruta ose tabakanë e ofertave.

Ceremonia e Vitit të Ri (pasdite 30 Tet)

Tabaka adhurimi në datën 30 Tet (Në natën e Vitit të Ri)
Tabaka adhurimi në datën 30 Tet (Në natën e Vitit të Ri)

Ofertat e fundvitit zakonisht përgatiten më bujarisht se zakonisht. Normalisht, një tabaka me oferta në pasditen e 30-të të Vitit të Ri përfshin: tabaka me pesë fruta, lule temjan, para kushtimi, drita qirinjsh, betel dhe areka, çaj, verë dhe tabaka.

Tabaka e blatimeve zakonisht vendoset në një tavolinë të vogël, ndërsa në altarin kryesor ka vetëm një tabaka me pesë fruta, lule të freskëta dhe disa monedha kushtimi simbolike. Pas përgatitjes së një tabakaje me oriz për natën e Vitit të Ri, pronari i shtëpisë do të djegë temjan dhe do të lexojë një zotim, pastaj anëtarët e familjes do të bëjnë sexhde.

Betimet për Vitin e Ri të 30-të (Në prag të Vitit të Ri)

Namo Amitabha Buda! (3 herë)

– c0n përkuluni para nëntë qiejve, dhjetë drejtimeve, budave të dhjetë drejtimeve.

– Përkuluni me respekt Hau Tho-s, Hoang Thien-it dhe gjithë perëndive.

– c0n me respekt i përulet zotit Kim Nien, sundimtarit të Thai Tue, perëndisë Chi Duc Ton.

– c0n i përulet me respekt Qytetit të Zotit dhe Mbretërve të Mëdhenj.

– c0n me respekt i përulet Zotit vendas dhe zotit të tokës.

– Përkuluni me respekt Pesë Tokat, Pesë Drejtimet, Zotat e Pasurisë, Qarqet e Dragoit, Tao Quan Ban Gia dhe të gjithë perëndive që qeverisin këtë tokë.

– C0n përkulet me respekt para fisnikëve Cao Tang To miliard, Cao Tang To Examiner, paraardhësve të tyre brenda dhe jashtë…

Sot është 30 dhjetor, viti ——- 202X…

Besimtari im (ne) janë:…

Banoni në…

Para gjyqit me respekt parashtroni: Dimri po mbaron, viti është i rraskapitur, stina e pranverës po afron, viti i ri po vjen.

Ne, së bashku me të gjitha familjet tona, kemi blerë lule, temjan dhe supë të përzemërt orizi, kemi përgatitur ceremoninë e fundvitit, kemi bërë sinqerisht oferta për Qiellin dhe Tokën për të adhuruar perënditë, për të parët tanë dhe për të përkujtuar perënditë.

Si zakonisht, ne përkulemi para hyjnive, paraardhësve, paraardhësve dhe paraardhësve të paraardhësve, ju lutemi ejani të uleni në fron, të mbuloheni për dëshmitarin, të shijoni ofertat dhe të mbroni të gjithë familjen. Fëmijë, të rinj e të vjetër, paqe dhe prosperitet, të gjitha të mirat, të gjitha gjërat si, gjithmonë të shëndetshme, harmoni familjare.

Përkuluni sinqerisht, përkuluni perëndive dhe paraardhësve brenda dhe jashtë për të dëshmuar dhe mbrojtur.

Namo Amitabha Buda (3 herë, 3 sexhde).

Letërsia kthehet në ar

Dita e Falënderimeve të Vitit të Ri zhvillohet menjëherë pas përfundimit të Tetit, e quajtur ceremonia e artë. Ceremonia e artë është një ritual që respektohet nga shumë familje vietnameze. Sipas traditës vietnameze, para Vitit të Ri Hënor, familjet do të kryejnë rituale si një ftesë për gjyshërit dhe paraardhësit për të festuar Tet me fëmijët dhe nipërit e tyre.

Pas përfundimit të Tetit, familjet duhet të kryejnë një ceremoni të artë për të larguar gjyshërit dhe paraardhësit e tyre.

Tradicionalisht, ceremonia e artë kryhet zakonisht në ditën e 3-të ose të 7-të të Vitit të Ri Hënor. Megjithatë, sot, në varësi të kushteve të çdo familjeje, ceremonia e artë mund të zhvillohet nga data 3 deri në 10 janar.

Xem thêm :   Liên Kết Các Đoạn Văn Trong Văn Bản

Gjatë ceremonisë së artë, familjet shpesh përgatisin një tabaka të plotë me oferta orizi për t’ua ofruar paraardhësve të tyre. Le të zbulojmë se si të përgatisim tabakanë e ceremonisë dhe betimet në ceremoninë e artë në mënyrën më të saktë:

Si të blini Ceremoninë e Artë

Ofertat për paraardhësit në ceremoninë e prarimit përfshijnë:

– Temjan, lule, fruta (pesë fruta), ujë.

– Betel dhe areca;

– Alkooli;

– Qirinj;

– Ceremonia e ëmbël, ëmbëlsirat;

– Tabaka e shijshme: oriz ngjitës, pulë, banh chung, pjata të plota Tet, ujë i pastruar.

Lutja më standarde e Ceremonisë së Artë

Namo Amitabha Buda (3 herë).

c0n përkulet para qiejve në nëntë drejtimet, budat në dhjetë drejtimet, budat në dhjetë drejtimet.

Përkuluni me respekt Hoang Thien, Tao Quan, Hau Tho, Long Vein, të gjithë perëndive.

Përkuluni me respekt Tokës së Tokës, z. Dang Nien, z. Ban Canh Thanh Hoang, z. Tao Quan dhe z.

c0n përkulet me respekt para paraardhësve, paraardhësve dhe paraardhësve.

Sot është dita…, janar, viti i Tigrit.

Ne jemi:…, mosha:…

Tani jeton në:…

Korrigjimi i sinqertë i ritualeve, temjanit, luleve dhe ofertave para gjykatës. Sinqerisht juaji: Festa e pranverës ka mbaruar, Viti i Ri Hënor ka kaluar, tani do të donim të digjnim dorëzonjën, të falënderojmë zotin dhe ta kthejmë shpirtin në skenën e zërit.

Të lutemi na beko, ruaj hirin, na beko me yin dhe yang, të gjitha vendet e mira, fëmijët dhe nipërit mund t’i gëzojnë të gjitha gjërat siç duan, plot pasuri, gjithçka paqe, fe e begatë familjare.

Sinqeritet dhe respekt, oferta argjendi, konsideratë bujare, përkulje për dëshmi.

Namo Amitabha Buddha (3 herë)

Betohet për hënën e plotë në janar

Hëna e plotë e janarit, e njohur edhe si Viti i Ri Hënor, konsiderohet si një nga festat më të rëndësishme të popullit vietnamez. Koncepti se gjithçka është “para së gjithash” dhe “Përvjetori i Vitit të Ri nuk është i barabartë me hënën e plotë në janar”, kështu që kjo ditë e hënës së plotë është shumë e rëndësishme.

Në këtë ditë, shumë familje shpesh përgatisin një ofertë të përzemërt dhe të denjë për t’u lutur për një vit të plotë dhe të qetë.

Tabaka adhurimi e hënës së plotë në janar
Tabaka adhurimi e hënës së plotë në janar

Tabaka adhurimi e hënës së plotë në janar

Në ditën e Vitit të Ri Hënor, familjet shpesh blejnë dy festa për të adhuruar hënën e plotë në janar: ceremoninë e adhurimit të Budës dhe ceremoninë e adhurimit të Gia Tien. Oferta për Budën është zakonisht një tabaka e pastër vegjetariane, së bashku me aromën e luleve dhe qirinjve. Adhurimi i Gia Tien është në kohën e Kalit, i cili është një tabaka e shijshme ose vegjetariane plot me pjata tipike të Tet.

Ceremonia e kripur përfshin

 • 5 okë mish shpatullash të ziera
 • 1 tas supë bambuje
 • 1 pjatë me fërgim të përzier
 • 1 pjatë me rrotulla të pranverës
 • 1 pjatë me perime të skuqura
 • 1 pjatë proshutë
 • 1 pjatë oriz ngjitës Gac
 • 1 pjatë me fruta

Artikuj të tjerë si: temjan lulesh, fruta, letër kushtimi, dritë qiri, arrë betel, verë

Sidomos në tabaka e ofertave për hënën e plotë në janar, duhet të ketë ëmbëlsira lundruese (çaj i tharë). Kuptimi i të ngrënit të ëmbëlsirave lundruese me rastin e Vitit të Ri Hënor është të dëshirosh që çdo gjë atë vit të jetë e qetë dhe e qetë. Ka edhe lule, arrë betel, drita qirinjsh, pak votim dhe verë.

Adhurimi i hënës së plotë në janar

– c0n përkulje ndaj 9 drejtimeve të Parajsës, Budave të 9 drejtimeve, Budave të dhjetë drejtimeve.

– Përkuluni me respekt Hoang Thien Hau Tho-s dhe perëndive të tjera.

– c0n përkulet me respekt për z. Ban Canh Thanh Hoang, z. Ban Gia Tao Quan, z. Toka amtare dhe perënditë.

– c0n i përulet me respekt Cao Tang To Chau, Thuc Ba De Huynh, Cao Tang To Ty, Co Di, mbiemrat e nënës dhe të nënës.

Kreditori(ët) c0n është:…

Me banim në:…

Sot është dita e hënës së plotë të janarit 2023, duke përmbushur periudhën Nguyen Tieu, besimtarët tanë besnikë janë të sinqertë, rregullojnë tymin, blejnë dhe paraqesin oferta dhe i ofrojnë ato para gjykatës.

Ju ftojmë me respekt, Perandori i Qytetit, Mbretërit e Mëdhenj, Perandori i Zotave, Pesë Drejtimet, Qarku i Dragoit, Shpirti vendas i Tokës së Tokës, Zoti i Fatit. Epifania ta dëgjojë ftesën, të vijë para gjykimit, të dëshmojë për sinqeritetin tonë, të gëzojë dhuratat.

Ftojmë me respekt paraardhësit, paraardhësit dhe paraardhësit, paraardhësit e tyre, … të dëgjojnë kërkesat dhe ftesat e fëmijëve dhe nipërve të tyre për të ardhur për të dëshmuar sinqeritetin dhe për të shijuar dhuratat.

Besimtarët ftojnë sërish paraardhësit e tyre dhe të zotët e shtëpisë që të shijojnë dhuratat, të dëshmojnë sinqeritetin e tyre për të mbrojtur dhe mbështetur të gjithë familjen, në mënyrë që ne të kemi të gjitha të mirat. 4 sezone pa kufizim, 8 periudha gëzojnë paqe.

Me përmbledhjen e zotimeve në Vitin e Ri Hënor standard 2023 që sapo kemi ofruar, shpresojmë që t’i keni dhënë vetes informacion vërtet të dobishëm për të aplikuar për këtë Vit të Ri Hënor 2023. .

Xem trực tiếp bóng đá Cakhia TV cảm ơn bạn đã đọc hết bài viết Tổng hợp các bài văn khấn trong dịp Tết chuẩn nhất . Chúc bạn có một ngày vui vẻ !

By CakhiaTV

CaKhia TV link xem bóng đá trực tiếp miễn phí full HD không bị chặn, không quảng cáo các trận đấu bóng đá giải ngoại hạng, cúp C1, Laliga ...

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *