Rate this post

Për ata prej jush që bëjnë SEO, ajo që është një URL nuk duhet të jetë e panjohur. Sidoqoftë, konkretisht, si është strukturuar URL-ja, çfarë roli luan për SEO dhe si të optimizoni URL-në në SEO në mënyrë më efektive? Bashkohuni me ne për të mësuar më shumë rreth kodeve URL në artikullin e sotëm!

Çfarë është një shteg URL?

URL-të janë të gjitha burimet e ruajtura në internet përmes adresave private

URL qëndron për Uniform Resource Locator, i cili është një shteg ose adresë që përdoret për t’iu referuar burimeve në internet.

Një URL është një tekst i shkurtër i lexueshëm që zëvendëson adresën IP që kompjuteri përdor për të kontaktuar serverin. Rruga e URL-së ka aftësinë për të krijuar hiperlidhje për faqet e internetit.

Për shembull:

 • Lidhja ose adresa e internetit:
 • Adresa e hyrjes në cPanel të një hosti:
çfarë është url
Çfarë është një lidhje URL?

Një URL është adresa që një përdorues përdor për të hyrë në një burim të dhënash në internet

Çfarë është URL miqësore?

URL miqësore ose URL miqësore është një formë e përshkrimit të saktë të një faqe interneti me fjalë kyçe që lidhen me përmbajtjen kryesore të asaj faqe interneti, për të ndihmuar përdoruesit dhe motorët e kërkimit të identifikohen lehtësisht.

Çfarë është një URL miqësore?
Çfarë është një URL miqësore?

URL-të miqësore do të tërheqin trafik më të mirë dhe do të favorizohen nga SERP-të

 • Këtu është një shembull i optimizimit të URL miqësore me SEO:
 • Këtu është një shembull i një URL jo miqësore ndaj SEO:

Është hapi i parë i optimizimit që mund të ndërmerrni për ta bërë motorin tuaj të kërkimit URL miqësor. URL miqësore për përdoruesit nënkupton URL që përdor fjalë kyçe që janë të rëndësishme për përmbajtjen e faqes së internetit.

Cila është struktura e URL-së?

Struktura e një URL të thjeshtë që shihni shpesh është:

 • Protokollet: http, https, ftp…
 • World Wide Web: www
 • Domain name (domain) Shembull: giadinh.net
 • Porta e komunikimit (port): 443, 80, 2222, 2082, …
 • Shembull i plotë i një URL:
struktura url
Model i thjeshtë i strukturës së URL-së

Një URL bazë ndahet në 2 komponentë kryesorë:

 • Skema (protokolli i lidhjes) në URL
 • Autoriteti (ofruesi) i URL-së

Çfarë është Skema në URL?

Skema është e gjithë prefiksi i URL-së përpara “:”, që përfaqëson metodën që përdor shfletuesi juaj i internetit për t’u lidhur me serverin. Përdoruesit zakonisht do t’i kushtojnë pak vëmendje kësaj pjese të shtegut të URL-së. Megjithatë, skema do të specifikojë se si të dhënat transmetohen midis shfletuesit të internetit dhe serverit. Llojet e skemave që hasni shpesh përfshijnë:

 • Http: qëndron për Hyper Text Transfer Protocol. Kjo është metoda më themelore e komunikimit midis faqes së internetit dhe serverit, për të përcaktuar veprimet e serverit me veprimet e përdoruesit në shfletuesin e internetit me komanda të caktuara. Http do të përdorë Portin 80 për të komunikuar.
 • Https: qëndron për HyperText Transfer Protocol Secure i cili është i ngjashëm me Http, por Https integron funksionin shtesë të enkriptimit të të dhënave gjatë transmetimit. Ky proces përdor SSL (Secure Socket Layer) për të siguruar sigurinë e transmetimit të të dhënave midis serverit të internetit dhe shfletuesit të faqes në internet. Https do të përdorë portin 433 për të transferuar të dhëna.
 • FTP: qëndron për Protokollin e Transferimit të Skedarit. Kjo metodë përdoret për të kthyer skedarët midis shfletuesit të internetit dhe serverit të uebit.

Nuk është e nevojshme të shkruani skemën përpara të gjitha URL-ve. Kur shkruani pjesën tjetër të URL-së, për shembull, wiki.giadinh.net, shfletuesi do të zgjedhë automatikisht metodën e duhur. Megjithatë, për disa URL, duhet të shkruani manualisht skemën për të zgjedhur metodën e lidhjes.

Çfarë është autoriteti në URL?

Pjesa e Autoritetit është pjesa tjetër e tekstit të URL-së, e njohur gjithashtu si emri i hostit. Ky seksion do të ndahet në seksione të ndryshme.

Merrni për shembull “www.amazon.com”, ky është emri i hostit që përfaqëson adresën IP të faqes në internet. Në vend të emrit të hostit, nëse i përkisni adresës IP, mund të shkruani URL-në. Megjithatë, IP-ja do të jetë shumë më e vështirë për t’u mbajtur mend sesa emri i hostit. Kështu që njerëzit priren të mbajnë mend emrin e hostit në vend të IP.

Xem thêm :   Soạn và giải bài tập mĩ thuật lớp 7 bài 1 chân dung bộ đội, mĩ thuật 7/ chân trời sáng tạo/ bài 1

Cili është komponenti i emrit të hostit të URL-së?

Cila është URL-ja e emrit të hostit?
Pjesa e Autoritetit të URL-së njihet gjithashtu si emri i hostit

Domeni i nivelit të lartë të URL-së

Këtu, “com” është emri i nivelit të lartë të domenit në sistemin hierarkik të emrave të domenit që përdoret për të përkthyer adresat IP në adresa gjuhësore të thjeshta dhe të lehta për t’u mbajtur mend. Ekzistojnë 3 domene të njohura të nivelit të lartë: .com., .gov, .net.

Pothuajse çdo vend ka një domen të nivelit të lartë. Këta emra domain përbëhen nga 2 shkronja, për shembull: .vn (Vietnam), .us (SHBA), .ca (Kanada), etj. Përveç kësaj, ka edhe disa domene të përbashkëta të nivelit të lartë si: .club, .life , etj. Cili regjistrim i emrit të domenit është i përshtatshëm varet nga modeli i biznesit tuaj dhe vendi në të cilin zgjidhni të synoni klientët për të shpërndarë produktet.

Nënfushat (Nënfusha)

Të dy pjesët “www” dhe “amazon” të URL-së së shembullit të mësipërm konsiderohen nënfusha. Pjesa “amazon” është nëndimeni i domenit të nivelit të lartë “com” dhe pjesa “www” është nëndomain “amazon”. Kjo është arsyeja pse shihni kompanitë me emra të regjistruar si “google.com” të ndara në nëndomanë si “www.google.com”, “mail.google.com”, etj.

Ndonjëherë do të shihni seksionin “amazon.com” në “www.amazon.com” të quajtur domen dhe “www” do të jetë nëndomain.

Një emër domain ose domain është emri i një faqe interneti që funksionon në internet, një emër domaini që zëvendëson një adresë IP të gjatë dhe të vështirë për t’u mbajtur mend në një “Emër Domain” të lehtë për t’u mbajtur mend.

Shembull: Adresa IP 74.125.200.113 ka emrin e domenit google.com

Komponentët shtesë të URL-së

Ekzistojnë tre komponentë të tjerë shtesë për Autoritetin URL:

 • Shtegu (Rruga)
 • Pyetje (Pyetje)
 • Fragmente (Fragmente)

Çfarë është një shteg URL?

Nëse Autoriteti i URL-së ju drejton te serveri i duhur në rrjet, drejtoria ose skedari i duhur në atë server. Shtigjet fillojnë me prerje. Këto prerje paraqesin ndarjen midis dosjeve dhe nënfolderëve.

Për shembull: www.amazon.com/folder/subfolder/filename.html

Çfarë është një pyetje URL?

Pyetja e URL-së përdoret për të përcaktuar se çfarë nuk është pjesë e strukturës së rrugës fikse. Zakonisht, ato përdoren për të kryer kërkime. Ose kur një faqe interneti që shpërndan të dhëna përmes një formulari përdor gjithashtu pyetje. Pjesa e pyetjes paraprihet nga një pikëpyetje dhe ndiqet nga shtegu.

Për shembull, më poshtë është URL-ja kur bëni një kërkim për “Amazon” në faqen e Google.

Klasifikimi i URL-ve

Shumica e faqeve të internetit do të kenë të dy llojet e URL-ve:

 • URL-ja dinamike (?id=..): është një URL e ndryshueshme. URL-të dinamike janë zakonisht forume ose faqe interneti me burim të hapur. Nuk është miqësor me motorët e kërkimit dhe pothuajse i njëjtë.
 • URL statike (.html): është një URL fikse që nuk mund të ndryshohet. URL-të statike konsiderohen miqësore dhe renditen më mirë në motorët e kërkimit. URL-të statike indeksohen më shpejt se URL-të dinamike. Ai i ndihmon përdoruesit të kuptojnë lehtësisht kuptimin e faqes në internet. Kur njerëzit shohin një URL specifike që përputhet me titullin dhe përshkrimin, ata kanë më shumë gjasa të klikojnë për të zbuluar sesa një URL që nuk do të thotë asgjë për ta.

Çfarë është URL standarde SEO?

SERP-të i kushtojnë gjithmonë vëmendje të veçantë URL-së së faqes në internet. Pra URL-të do të ndikojnë shumë në rezultatet e SEO dhe renditjen e uebit në motorët e kërkimit. Standardet e SEO që përdor Google për të vlerësuar URL-të janë si më poshtë:

Struktura standarde e URL-së SEO
URL-ja është një nga faktorët që vlerëson efektivitetin e SEO të faqes në internet

URL-ja nuk duhet të jetë shumë e gjatë

 • Gjatësia mesatare e URL-së së Gmail-it është 59 karaktere.
 • Gjatësia mesatare e URL-së së Webmaster Tools është 90 karaktere.
 • Gjatësia mesatare e URL-së së një blogu të Google është 76 karaktere.

URL-të nuk kanë thekse ose karaktere të veçanta

Zakonisht, URL-të e faqeve të internetit të shkruara në Vietnamisht lihen të panënshkruara dhe të lidhura së bashku me viza si “mua-sam-gia-re”. Përveç faktorit të gjatësisë, kjo konsiderohet kërkesa e dytë për një URL kanonike SEO. Përveç kësaj, është e nevojshme të minimizoni përdorimin e karaktereve speciale në shtegun si *&^%$… Këto karaktere konsiderohen nga Google si të vështira për t’u kuptuar dhe ndikojnë shumë në aftësinë për të renditur faqen tuaj të internetit.

URL përmban fjalë kyçe SEO

Nëse jeni SEO për një fjalë kyçe të rëndësishme, sigurohuni që fjala kyçe që dëshironi të SEO të shfaqet në atë URL. Kjo është diçka që mjetet e SEO shpesh kujtojnë përpara se të përditësoni ose publikoni ndonjë artikull.

URL-të e kufizuara në nëndrejtori

Këto janë teksti pas karakterit “/”, i njohur gjithashtu si nënfolder. Rruga për SEO nuk duhet të përmbajë shumë nëndrejtori. Nuk ka nevojë të kaloni nëpër shumë faqe kryesore për të arritur në përmbajtjen që ka nevojë për SEO. Google nuk do ta vlerësojë këtë URL. Në mënyrë që të keni një URL të mirë që të çon në artikullin e duhur dhe të mos ndani shumë drejtori, gjatë hartimit të një faqe interneti SEO duhet t’i kërkoni departamentit teknik, programuesit që ta rregullojnë dhe instalojnë këtë pjesë për ju.

Xem thêm :   Quảng Cáo Màn Hình Led Vòng Xoay Điện Biên Phủ Ở Quận 1 Bằng

Udhëzues për optimizimin e URL-ve standarde të SEO 2021

Këtu janë 12 rregulla për t’ju ndihmuar të optimizoni URL-të më të fundit standarde të SEO në 2021 që janë përpiluar nga ekspertë:

12 rregulla për t’ju ndihmuar të optimizoni URL-të më të fundit standarde të SEO në 2021

Me optimizimin standard të URL-së së SEO, faqja juaj e internetit do të tërheqë më shumë klientë

Kufizoni karakteret në URL

URL-ja e një artikulli ose një uebfaqe duhet të jetë aq e shkurtër sa 96 karaktere ose 10 fjalë. Shumica e faqeve të internetit janë instaluar me një mjet kontrolli SEO, kështu që ju mund të përshtateni lehtësisht në përputhje me rrethanat. Sa për faqet e internetit që nuk kanë një mjet testimi, mos harroni të kontrolloni veten përpara se të postoni. Ky është optimizimi i parë standard i SEO URL-së që duhet të ndiqni.

URL-ja duhet të përmbajë fjalën kyçe kryesore ose të paktën fjalën kyçe dytësore

Nëse dëshironi që URL-ja të përmbushë standardet e SEO, duhet të shtoni fjalë kyçe SEO në vetë URL-në. Shënim, duhet të vendosni fjalën kyçe vetëm një herë për të shmangur përsëritjen sepse kjo do ta bëjë URL-në të gjatë. Kjo do të bëjë që artikulli ose faqja e internetit të shkelë rregullin e gjatësisë së URL-së.

URL-të nuk duhet të modifikohen pasi të indeksohen nga Google

Vini re se nuk duhet të modifikoni shumë herë për një faqe interneti që është indeksuar në një motor kërkimi. Sepse kjo do të bëjë që kjo URL të ndryshohet pothuajse plotësisht në një URL të re. Kjo do t’i bëjë motorët e kërkimit të Google të marrin pak kohë për të riindeksuar URL-në tuaj që nga fillimi.

Konvertoni nga URL dinamike në URL statike

Për të optimizuar URL-në standarde të SEO, ju lutemi konvertoni URL-në dinamike në URL statike për modifikim të lehtë

Mënyra për të optimizuar URL-në standarde të SEO është se nuk duhet të vendosni fjalë të theksuara ose karaktere të veçanta në URL-në e lidhjes. Kjo do të bëjë që algoritmi i motorit të kërkimit të Google të mos kuptojë dhe të nënvlerësojë URL-në tuaj. Për të shmangur këtë gabim, duhet të konvertoni URL-në dinamike në një URL statike dhe më pas ta modifikoni.

Përdorni viza për të ndarë fjalët kyçe nga njëra-tjetra

Përdorimi i një “-” për të ndarë fjalët në URL-në tuaj do ta bëjë më të lehtë për motorët e kërkimit të kuptojnë strukturën tuaj të URL-së. Përveç kësaj, gjithashtu e bën më të lehtë për përdoruesit të identifikojnë kur kërkojnë fjalë kyçe të lidhura.

Mos kopjoni URL-të

Nëse lini shumë URL të kopjuara, Motori i Kërkimit do të llogarisë gabimin Duplicate për faqen tuaj të internetit. Zakonisht ky gabim do të bëhet në hapin Content SEO, kështu që nuk duhet të keni URL të kopjuara.

Mbajini URL-të të thjeshta, të lehta për t’u kuptuar

URL-të e thjeshta, koncize me përmbajtje të lehtë për t’u kuptuar do të ndihmojnë në rritjen e trafikut. Që atëherë, numri i shikuesve është rritur gjithashtu shumë më tepër sesa URL-të e gjata me përmbajtje të rrëmujshme.

Duhet të jetë me shkronja të vogla

Një mënyrë e rëndësishme e optimizimit standard të SEO për të ndihmuar në arritjen e efikasitetit të lartë të SEO është vendosja e URL-së me shkronja të vogla.

URL-të nuk duhet të përmbajnë numra

Në të ardhmen mund të shtoni disa procese ose hapa në artikullin tuaj. Pra, nëse futni një numër në URL, do ta bëjë të vështirë për ju që të redaktoni URL-në më vonë kur të ndryshoni përmbajtjen.

Filloni me fjalën kyçe kryesore

Përpiquni të vendosni fjalën kyçe kryesore në fillim të URL-së për të ndihmuar në optimizimin e URL-së standarde të SEO. Sepse kur përdoruesit e shohin URL-në tuaj si kjo në një motor kërkimi, ata e dinë me siguri se kjo është përmbajtja që u nevojitet.

URL-të nuk duhet të përmbajnë karaktere të veçanta

Karaktere të tilla si: pjerrësi “/”, kllapa e rrumbullakët “()”, kllapa katrore “”[], ., janë karaktere të pasigurta për URL. Prandaj, duhet t’i hiqni ato në URL-në tuaj, përveç kësaj, duhet të hiqen edhe shenja të tilla si dy pika, presje, pikëpresje, etj.

URL jo më shumë se 2 nivele

URL-ja nuk duhet të jetë më shumë se 2 nivele që të përputhet me motorin e kërkimit dhe përdoruesit

Kjo varet gjithashtu nga niveli i kategorisë që dizajnoni në faqen tuaj të internetit. Sidoqoftë, duhet të lini vetëm deri në 2 nënnivele që janë më të përshtatshmet për përdoruesit dhe motorët e kërkimit.

Nëse dëshironi të redaktoni përsëri përmbajtjen, nuk duhet të ndryshoni URL-në e indeksuar. Nëse dëshironi ta ndryshoni URL-në më miqësore, atëherë trajtoni Redirect 301 për të kthyer URL-në e vjetër në URL-në e re. Kjo do të njoftojë motorët e kërkimit për ndryshimin e plotë të adresës dhe do të transferojë çdo informacion të renditjes në URL-në e re.

Kuptoni Çfarë është një URL? për të ditur rëndësinë e optimizimit të URL-së në SEO. Në varësi të fushës së biznesit të biznesit, çdo burim do të ketë mënyrën e vet të optimizimit të URL-ve, por duhet të bazohet në platformat origjinale të përmendura në artikull.

Xem trực tiếp bóng đá Cakhia TV cảm ơn bạn đã đọc hết bài viết URL là gì? Tổng quát về cấu trúc và cách tối ưu URL chuẩn SEO . Chúc bạn có một ngày vui vẻ !

By CakhiaTV

CaKhia TV link xem bóng đá trực tiếp miễn phí full HD không bị chặn, không quảng cáo các trận đấu bóng đá giải ngoại hạng, cúp C1, Laliga ...

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *